Zoeken
  • Greetje Van den Eede

Rijpen van zaadcellen is zoals het brouwen van een goed bier

Bijgewerkt: 9 dec 2020

Dit beeld laat zien dat een goed bier zoals Duvel, 90 dagen nodig heeft om te brouwen en te rijpen. Wel, dat is net het aantal dagen dat zaadcellen nodig hebben om te rijpen en klaar te zijn voor bevruchting van de eicel.

Net zoals bij een bier de omstandigheden van het brouwen en rijpen goed worden bewaakt, zijn deze omstandigheden ook van belang voor de spermakwaliteit. In die 90 dagen (hoe langer, hoe beter natuurlijk) is levensstijl heel belangrijk: niet roken, weinig alcohol (maximum 5 eenheden per week), veel biologische groenten met voldoende vitamines, vette vis (omega 3 vetten), en vermijden van wifi en warmte ter hoogte van de teelballen (gsm uit de broekzak en laptop van de schoot!).

Hou voor de beoordeling van een (volgende) spermastaal ook rekening met deze 90 dagen! Zeker wanneer je bijvoorbeeld koorts hebt gehad bij een infectie, kan de kwaliteit van het sperma de eerste maanden slecht zijn. Wacht dan 3 maanden voor een volgende sperma-analyse.



7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven