top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreetje Van den Eede

Wanneer is jouw vruchtbare periode?


Wanneer je zwanger wil worden is het moment waarop je vrijt uitermate belangrijk. Dat moment wordt bepaald door de eisprong of ovulatie. Als vrouw ben je maximaal vruchtbaar één tot twee dagen vóór de eisprong, en de dag van de eisprong. Vierentwintig uur later is de kans op bevruchting in die cyclus definitief voorbij.

We weten dat de ovulatie 10 tot 17 dagen vóór de volgende menstruatie kan plaatsvinden.

Deze ovulatieschijf helpt jou die periode te ontdekken, specifiek voor jou, waarin een eisprong kan plaatsvinden. De schijf is niet gebaseerd op gemiddelden en logaritmes, zoals de meeste apps (waardoor heel wat stellen een conceptie missen).

Noteer de lengte van je cyclus* gedurende enkele maanden, en je blijft dit doen. Hoe langer je dit doet, hoe beter.

• Selecteer de kortste en de langste cyclus uit jouw lijst.

• Draai het pijltje van de kleine schijf tot het aantal dagen van jouw kortste cyclus. In de uitsparing eronder zie je vanaf welke cyclusdag jouw eisprong kan plaatsvinden.

• Draai het pijltje van de grote schijf tot het aantal dagen van jouw langste cyclus. In de uitsparing eronder zie je tot welke cyclusdag jouw eisprong kan plaatsvinden.

Nu heb je de periode waarin ergens jouw ovulatie plaatsvindt.

Om jouw kans op een natuurlijke zwangerschap te verhogen, vrij je best om de dag*, dit vanaf 2 dagen vóór de cyclusdag die de kleine schijf aangeeft tot en met de dag die de grote schijf aangeeft.

• Je mag ook elke dag vrijen (maak je geen zorgen over de spermakwaliteit). Voor de meeste stellen is elke dag vrijen niet echt haalbaar.

Om nog exacter jouw eisprong te voorspellen kan je in combinatie met deze ovulatieschijf gebruik maken van urinetesten. Deze zijn vrij verkrijgbaar in de handel en zijn zeer handig hulpmiddel. Meer hierover in een volgende blog.*De cycluslengte is het aantal dagen vanaf de eerste menstruatiedag tot de dag vóór de volgende menstruatie.

Bestel nu een ovulatieschijf (4 euro+ verzendkosten)

  • Voor België: stuur een mailtje naar denatuurbalans@telenet.be

  • Voor Nederland bij Mevrouw ooievaar, klik hier

  • Meer info in boek ‘Vruchtbaarder dan je denkt'


545 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page