top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreetje Van den Eede

Stoppen met de pil, en dan?


Dan is het wachten… Wanneer zal ik opnieuw ongesteld worden? Wanneer komt mijn eisprong, zodat ik zwanger kan worden?

De tijd om te ontpillen wordt nogal eens onderschat. Bij sommige vrouwen herstelt de normale cyclus zich snel, terwijl bij anderen de menstruatie vele maanden tot zelfs een jaar uitblijft. Na gebruik van de prikpil kan je zelfs tot 31 maanden onvruchtbaar zijn. Over het algemeen zie ik in de praktijk een gemiddelde van 4-6 maanden, met uitschieters van 9-10 maanden, vooraleer er een menstruatie optreedt. Soms gaat het ontpillen gepaard met wat neveneffecten. Maak je niet te snel ongerust en laat je zeker niet te snel verleiden om medicatie te nemen. Het veelgebruikte medicijn om een ovulatie uit te lokken, clomifeen, kan op zich immers oorzaak zijn van vergroting van de eierstokken, cysten en endometriose. Van deze zaken is bekend dat ze het ontstaan van een zwangerschap kunnen belemmeren.

Daarom is het beter om na een zestal maanden eventueel onderliggende aandoeningen van de uitblijvende menstruatie te onderzoeken en aan te pakken, zoals verstoorde schildklierwerking, verstoorde dag-nachtcyclus, ondergewicht..

Ken je graag de medische uitleg over het uitblijven van de menstruatie na pilstop: lees het artikel dat ik schreef voor het Vakblad voor Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg 5/2019, op de mediapagina van mijn website

1.827 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page