top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGreetje Van den Eede

Seks, hoeveel en wanneer?

Bijgewerkt op: 9 dec. 2020

Een lastig onderwerp voor wensouders die al een tijdje proberen zwanger worden. Want het wordt dan vaak seks op commando: “Schat, ik heb morgen waarschijnlijk mijn eisprong, we moeten nú vrijen!”….

Seks is soms te veel of te weinig, te kort of te lang.... Hoe vaak je vrijt, en op welk moment, blijkt nog belangrijker wanneer je zwanger wil worden.

Laat je niet verrassen door het tijdstip van jouw eisprong en hou het sperma optimaal. Laat bijvoorbeeld nooit langer dan een week tussen 2 zaadlozingen. Als vrouw ben je maximaal vruchtbaar één tot twee dagen vóór de eisprong, en de dag van de eisprong zelf. Gedurende deze vruchtbare periode elke dag vrijen heeft geen negatieve invloed op de spermakwaliteit.

De meeste koppels proberen om de dag te vrijen, vanaf het einde van de menstruatie. Begin zeker snel genoeg na de menstruatie en hou voldoende lang vol, want een eisprong kan plaatsvinden 10-17 dagen vóór de volgende menstruatie. Vergeet dus die 14de dag, zoals we het leerden en nog steeds overal lezen.

Bij een cyclus van 28 dagen kan jij een eisprong hebben op dag 11 (en dus is vrijen op dag 9, 10 en 11 het meest efficiënt), maar evengoed op dag 18 (en dan is vrijen op dag 16, 17 en 18 het meest efficiënt). Lees de blog over mijn ovulatieschijf en jouw vruchtbare periode zodat jij dit voor jou persoonlijk zelf kan ontdekken.703 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page